Excite

Telefoonnummers draaien met behulp van gedachten

Telefoonnummers ''draaien'' doen we natuurlijk al heel lang niet meer, en dankzij digitale telefoonboeken op mobieltjes toets je nog maar heel af en toe daadwerkelijk de nummers in. Maar zelfs het aanraken van je telefoon kan op korte termijn wel eens verleden tijd zijn. Ook iemand opbellen gaat binnenkort handsfree.

Tenminste, als het aan een aantal wetenschappers uit Amerika ligt. Zij hebben namelijk een telefoon ontwikkelt die iemand opbelt als je aan die persoon denkt. Door middel van een soort hoofdband die via Bluetooth is aangesloten op een Nokia N73, kan de gebruiker met impulsen uit de hersenen de telefoon bedienen.

Volgens de ontwikkelaars kan iedereen met een beetje training de technologie gaan gebruiken. Er is al aan aantal tests met het apparaat uitgevoerd, en de accuratesse van de hoofdband blijkt redelijk goed te zijn. Proefpersonen kregen nummers tussen nul en negen te zien die met verschillende snelheden op een beeldscherm geprojecteerd werden. De hoofdband registreerde de gedachten van de gebruikers. Uit de test bleek dat de technologie nu al 70 tot 85 procent accuraat is.

Als alles goed gaat moet iedereen het apparaat kunnen gaan gebruiken. Daarmee zou handsfree bellen nog veiliger moeten worden. Ook gehandicapten en ouderen kunnen met behulp van de techniek makkelijk overweg met een mobiele telefoon.

Afbeelding: Flickr, gebruiker ryan_fung

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020