Excite

Terreurverdachten opgespoord met stealth-smsjes

Nederlandse opsporingsdiensten maken veelvuldig gebruik van zogenaamde stealth-smsjes. Dit zijn berichten naar mobiele telefoons die voor de gebruiker onzichtbaar zijn. De recherche, en mogelijk ook de AIVD, kan op die manier de locatie van verdachten achterhalen. Deze techniek wordt al jarenlang gebruikt.

De stealth-smsjes werden ook ingezet om de twaalf Somalische terreurverdachten in Rotterdam te lokaliseren. Op kerstavond werden de mannen opgepakt. Het Openbaar Ministerie heeft het gebruik van de techniek in dit geval bevestigd.

Navraag van Webwereld bij het OM leverde een duidelijke uitleg op: Wanneer een mobiele telefoon iets verstuurt of ontvangt, gaat dat via de dichtstbijzijnde gsm-mast. Alle mobiele operators kunnen dus ten alle tijde elk mobieltje lokaliseren. De stealth-sms is in feite een leeg bericht, dat helemaal niets doet op de telefoon van de ontvanger. Het zorgt er alleen voor dat er contact gemaakt wordt met de gsm-mast, waarna de locatie van de mobiele telefoon bekend is.

Stealth-smsjes worden alleen verstuurd naar telefoons van verdachten, die toch al afgetapt werden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de overheid constant lege smsjes stuurt om in de gaten te houden waar je bent. 'We gebruiken het tegen georganiseerde misdaad, drugshandel, mensenhandel enzovoorts,' aldus het OM.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Cloned Milkmen

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019