Excite

Tips voor meer privacy op Hyves en Facebook

Het is ontzettend leuk om een profiel aan te maken op Facebook of op Hyves. Foto's, nieuws, updates en leuke sites delen met vrienden en familie. Maar het probleem van zowel Facebook als Hyves, is dat je jouw privé-informatie uiteindelijk deelt met meer mensen dan alleen je vrienden en familie. Daarom hier enkele tips om te zorgen voor meer privacy op Facebook en Hyves.

1. Plaats alleen wat iedereen mag zien

Het is de meest voor de hand liggende tip: geef alleen de informatie weg waarvan jij geen probleem hebt dat iedereen het eventueel ziet of leest. Een leuke foto, maar geen comprimerende. Want die foto waarbij jij half bezopen over een bar ligt, is leuk voor je vrienden. Maar je oma en je (toekomstige) baas kunnen ook meekijken.

2. Plaats alleen wat iedereen mag lezen

Wat geldt voor foto's, geldt al helemaal voor persoonlijke informatie. Niet iedereen hoef te weten hoe jouw relatie er voor staat, wat je adresgegevens zijn of op welk telefoonnummer je het beste te bereiken bent. Er zijn genoeg mensen die daar misbruik van maken.

3. Verwijder privacy-gevoelige krabbels en berichten

Zowel Facebook als Hyves hebben de mogelijkheid om bij vrienden berichten en krabbels achter te laten. Hartstikke leuk, maar niet als vrienden gevoelige informatie bij je neerzetten. Hou dit dus in de gaten. Want het is ontzettend lief dat je vriendinnetje je een prettige vakantie wenst, maar eventuele dieven kunnen ook meelezen.

4. Scherm je profiel af

Het kost wat werk, maar het is de moeite waard om je profiel goed af te schermen. Bij Hyves kun je via het menu de privacy-instellingen van je profiel aanpassen en ook bij Facebook is het mogelijk om de privacy-instellingen te wijzigen. Bestudeer de instellingen en scherm je profiel af voor ongewenste bezoekers.

5. Scherm delen van je profiel af

Behalve het afschermen van je complete profiel, is het zowel bij Hyves als bij Facebook mogelijk om delen van je profiel af te schermen. Zo kun je je krabbels (Hyves) of prikbord (Facebook) openbaar laten, maar je foto's afschermen. Of bepaalde fotoalbums aan de wereld tonen, maar anderen alleen voor je vrienden zichtbaar maken. Bedenk je bij alles wat je wel en niet aan een complete vreemdeling zou willen laten zien.

6. Kijk uit met applicaties

Met name op Facebook is het populair om allerlei applicaties te delen met vrienden. Van maffiaspelletjes tot en met kinderboerderijen, allerlei software kan gebruikt worden als interactie met vrienden. Maar pas hiermee op, want sommige applicaties krijgen inzicht in je prive-gegevens. Ook hierbij is het mogelijk om via de privacy-instellingen op Facebook deze mogelijkheden uit te schakelen.

7. Pas op wie je toevoegt

Het heeft uiteraard geen zin al je informatie netjes af te schermen, en vervolgens iedereen te accepteren die vrienden wil worden. Hou dus goed in de gaten wie jou wil toevoegen. Als je een uitnodiging krijgt van iemand die je niet (her)kent, is er bij zowel Facebook als bij Hyves de mogelijkheid om een privé-bericht te sturen naar deze persoon en te vragen met wie je te maken hebt.

8. Maak vriendenlijsten

Zowel bij Hyves als bij Facebook is het mogelijk om je vrienden in groepen te zetten. Per vriendengroep kun je dan je privacy-instellingen aanpassen. Collega's kun je dan toegang geven tot andere foto's dan je familieleden. Ook dit helpt om je privacy te beschermen en lastige vragen te voorkomen. Of erger.

Afbeelding: iqq.nl

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021