Excite

Toch verband tussen geweld en games

Sociologen vermoeden het al jaren en het blijkt ook te kloppen: er bestaat wel degelijk een verband tussen gewelddadig gedrag en het spelen van gewelddadige games. Dat stelt althans de Amerikaanse wetenschapper Brad Bushman in zijn nieuwe onderzoek.

Bushman, hoogleraar Communicatiewetenschappen aan de Ohio State University, baseert zijn onderzoek op 381 andere internationale onderzoeken. In deze studies werd het effect van videogames op de gemoedstoestand onderzocht. In totaal werden 130.295 proefpersonen aan een test onderworpen.

Bushman toont niet alleen het verband tussen games en geweld aan, maar concludeert eveneens dat het om langdurige effecten gaat. "De hartslag en bloeddruk gaat omhoog", aldus Bushman. "Behulpzaam gedrag en gevoelens van empathie voor een ander nemen af. Dat zijn de belangrijkste conclusies van mijn onderzoek.”

Volgens Bushman zijn de gevolgen van het spelen van gewelddadige videogames na 24 uur nog steeds actief. De hoogleraar liet de winnaar van een videogame hard geluid in de koptelefoon van de verliezer produceren. Naarmate de proefpersonen langer speelden, des te hoger werden het volume en de duur van de herrie die zij door de headset van de ander lieten galmen.

Bushman is aanstaande maandag gasthoogleraar aan de VU in Amsterdam en zal daar zijn onderzoek presenteren. De wetenschapper spreekt om 16:00 uur in zaal Z009 van het Metropolitan gebouw aan de Buitenveldertlaan in onze hoofdstad.

Bushman deed in het verleden ook al opzienbarende ontdekkingen. Zo schreef hij dat agressieve gevoelens bestreden kunnen worden door veel te bidden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020