Excite

Torrent: het uitwisselen van bestanden

Torrent is een systeem om via een peer-to-peer systeem gegevens en data met elkaar uit te wisselen. Het uitwisselen gaat via een centrale website, ook wel tracker genoemd. Deze coördineert het uitwisselen maar bevat zelf niet de bestanden. Deze worden rechtstreeks via de computers uitgewisseld. Het uitwisselen gebeurt alleen met gebruikers die aangesloten zijn op de tracker.

Peer-to-peer

Het uitwisselen van torrentbestanden is een populaire manier om digitale bestanden uit te wisselen. Het torrent systeem draait op een peer-to-peer systeem. Peers zijn gebruikers van het bestand. Via een tracker, een algemene coördinerende website, worden de bestanden uitgewisseld van de ene peer naar de andere. Zij die het bestand al volledig hebben gedownload, maar wel hun internetkanaal open laten staan voor het uploaden worden seeders genoemd. De peers die bezig zijn het bestand te downloaden, worden leechers genoemd. Trackers kunnen zowel publiek als privé zijn. Bij privé trackers hebben alleen een select groepje peers toegang tot de tracker. Je weet dan met wie je bestanden aan het uitwisselen bent. Publieke trackers worden veelal gebruikt voor het illegaal downloaden van bestanden zoals films en computergames.

In stukken geknipt

Zodra je bent ingelogd op de tracker site en je als peer of leecher een bestand gaat uitwisselen, wordt het bestand in kleine stukjes geknipt. De data wordt in kleine pakketjes uitgewisseld. Het uitwisselen van grote bestanden wordt hierdoor erg gemakkelijk gemaakt. Vooral wanneer er grote vraag is naar een torrent bestand, gaat het downloaden erg snel. Wanneer een bestand echter niet (meer) zo populair is en de vraag afneemt, bestaat het gevaar dat niemand het bestand meer zal 'seeden'. De houdbaarheid van torrentbestanden is dus in feite beperkt.

Bestrijding van torrent sites

Omdat torrent erg geschikt is voor het uitwisselen van grote bestanden is het een erg populaire manier om illegaal bestanden uit te wisselen zoals films, muziek en games. Vooral de Amerikaanse overheid is erg actief in het bestrijden van deze sites en ook in Nederland zijn inmiddels enkele torrent sites geblokkeerd door de internetprovider om het illegaal downloaden tegen te gaan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020