Excite

Veel jongeren met nare internetervaringen

Twee derde van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar heeft vorig jaar een vervelende ervaring gehad op het internet. Eerdere jaren ging dat in de meeste gevallen om pesten via het internet. Afgelopen jaar zijn veel tieners benaderd door wildvreemden met bijvoorbeeld seksueel getinte verzoeken.

Veilig gebruik van internet

Dat blijkt uit een onderzoek van Digibewust, een organisatie die veilig gebruik van internet, computer, mobiele telefoons en andere digitale middelen stimuleert. De resultaten worden vandaag bekend gemaakt tijdens een talkshow, ter gelegenheid van de internationale Safer Internet Day. Deze dag staat dit jaar in het teken van verantwoordelijkheid.

Nare ervaringen

Voor het onderzoek zijn 410 jongeren en 232 ouders gevraagd naar hun nare ervaringen op het internet. Naast vervelende verzoeken van onbekenden wordt hacken ook veel genoemd als nare ervaring op het internet (21 procent). Pesten via de sociale media (19 procent) en online opgelicht worden (14 procent) maken de top vier af. Ook melden veel jongeren over discriminatie, bedreiging en verspreiding van vervelende filmpjes.

Online leven kinderen

Speciaal voor nare ervaringen op het internet is de website meldknop.nl opgericht. De website is voor jongeren die problemen hebben op het internet. Meldknop.nl is inmiddels ruim 100.000 keer bezocht. Volgens Digibewust kennen twee op de tien jongeren de website. Een ander belangrijk resultaat van het onderzoek, is dat ouders maar weinig besef hebben van het online leven van hun kinderen. Zo denken ouders dat slechts 13 procent van de jongeren dagelijks een paar keer per uur thuis internet gebruikt. De realiteit is dat 32 procent elke dag een paar uur online is.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020