Excite

Veel Nederlandse jongeren gameverslaafd

Dat de spelcomputer inmiddels een belangrijke rol heeft ingenomen in het leven van Nederlandse jongeren, blijkt uit een nieuw onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum. Volgens dit onderzoek telt Nederland maar liefst 12.000 gameverslaafde jongeren.

Deze groep van 12.000 jongeren is samen ongeveer 1,5 procent van alle jongeren tussen de dertien en zestien jaar. Het onderzoek werd uitgevoerd door Tony van Rooij; hij promoveert op het onderwerp. De resultaten van zijn onderzoek lieten zien dat de meeste verslaafde gamers op het VMBO zitten. Ook zijn het praktisch alleen maar jongens.

Voor de jongeren heeft een gameverslaving serieuze gevolgen. Omdat de jongeren zo’n acht uur per dag gamen, wordt het moeilijker om ook huiswerk te maken of sociale contacten te onderhouden. Die delven dan ook vaak het onderspit. Daar houdt het niet op: veel gameverslaafde jongeren hebben ook vaker last van depressies, angst of andere psychische klachten.

Volgens Van Rooij zullen er in de toekomst alleen maar meer gameverslaafde jongeren bij komen. Hij is er echter niet van overtuigd dat dit per se een probleem is, want men weet steeds beter wat er tegen te doen is. In de afgelopen jaren zijn er bijvoorbeeld verschillende methodes ontwikkeld die speciaal gericht zijn op het laten afkicken van gameverslaafde jongeren.

Afbeelding: Youtube

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019