Excite

Veilig wachtwoord maken: tips en trucs

Velen vrezen het moment dat het wachtwoord van software of websites veranderd moet worden. Een veilig wachtwoord maken kan namelijk heel wat voeten in de aarde hebben: hoofdletters, cijfers en leestekens moeten vaak allemaal gebruikt worden. Een goed wachtwoord hoeft echter niet ingewikkeld te zijn. Lees daarvoor deze tips:

  • • Maak geen persoonlijk wachtwoord. De naam van de geliefde of van je huisdier zijn makkelijk te achterhalen via social media. Ook in combinatie met een geboortejaar of je huisnummer is een naam met een persoonlijke connectie geen waterdicht wachtwoord.
  • • Gebruik geen voor de hand liggende cijfers of letters. Al jaren is ‘password’ het populairste wachtwoord op het internet, al is het in 2013 ingehaald door ‘123456’. Ook ‘qwerty’, ‘admin’, ‘letmein’ en ‘iloveyou’ zijn al jaren veelgebruikt. Kies dus iets origineels!
  • • Maak zelf een combinatie van cijfers, letters en leestekens. Dit is de beste methode om een veilig wachtwoord te maken. Een handige truc is om wachtwoordzinnen te maken, of haal inspiratie uit het nieuws. Neem bijvoorbeeld de eerste letter van ieder woord uit de eerste zin van je lievelingslied. Of selecteer drie nieuwsberichten en zet de belangrijkste woorden, cijfers en leestekens achter elkaar.
  • Check online of je wachtwoord veilig genoeg is, bijvoorbeeld via de site van Microsoft.

Wachtwoorden opslaan

Vanwege de veiligheid is het belangrijk om verschillende wachtwoorden te gebruiken voor verschillende websites en software. Een veilig wachtwoord maken kan al een hele opgave zijn, maar met al die verschillende cijfers en letters is het soms nog moeilijker om meerdere wachtwoorden te onthouden.

Een handige manier om je wachtwoorden online veilig te houden, is via een speciaal programma waarin je wachtwoorden kunt opslaan achter digitaal slot en grendel. Bijvoorbeeld via de websites KeePass.info, LastPass.com of Agilebits.com/onepassword. Nog beter is om je wachtwoorden een plekje te geven op de eigen computer, in een versleuteld document.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021