Excite

Verkiezingen 2014: de stemfie is razend populair

De verkiezingen van 2014 zijn nog niet voorbij, maar hebben in ieder geval al geleid tot een nieuw woord: stemfie. Het is een woordspeling op de selfie, hét woord van 2013. Mensen fotograferen zichzelf, in het stemhokje, met het rode stempotlood in de aanslag. Andere kiezen ervoor om zich te fotograferen terwijl ze hun stembiljet in de stembus stoppen. Een regelrechte en onverwachte hit tijdens de gemeenteraad verkiezingen vandaag.

Honderden stemfies

Halverwege de dag zijn er al honderden stemfies gedeeld via Twitter, Facebook en Instagram. Ook de #stemfie is inmiddels opgemerkt door buitenlandse media, omdat het al uren trending topic is in de lage landen.

Foto’s maken mag!

Gelijk rijst de vraag: mag je wel fotograferen tijdens het stemmen? Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk heeft in januari al aangekondigd dat de stemfie helemaal geen problemen hoeft op te leveren: “Foto’s maken in het stemhokje en het gebruik van sociale media is toegestaan, zolang je het stemgeheim van anderen niet schendt en je het verloop van de stemming niet hindert,” weet de Telegraaf.

Politici

Bij de verkiezingen van 2014 staan natuurlijk ook politici in de stemhokjes. Zij maken ook grof gebruik van de mogelijkheid om een stemfie te maken. Alexander Pechtold twitterde een stemfie en liet meteen zien dat hij op de nummer twee van de lokale D66-lijst van Wageningen stemde. Ook de Amsterdamse wethouder Pieter Hilhorst plaatste een foto van zijn stembiljet op de social media. Natuurlijk waren er tientallen lokale politici die zichzelf kiekten na hun stem voor de gemeenteraad.

Stemfie tips

De stemlokalen zijn nog een paar uur open. Wil je ook een stemfie maken als je kiest voor jouw gemeenteraad? Het Parool heeft een lijst met tips voor een goed fotografisch resultaat van de verkiezingen van 2014. Zo moet je zorgen voor goed licht, een goede hoek waarop je het knapst lijkt en tenslotte een goede compositie.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020