Excite

Is het vernietigen van een harde schijf nodig?

Hoewel de meeste mensen langzamerhand wel weten dat een harde schijf weggooien zonder hem eerst onleesbaar te maken onverstandig is, gebeurt het nog steeds. Een computer wordt bij het grofvuil gezet of verkocht, terwijl de harde schijf nog vol gevoelige informatie staat. Wil je van je huidige harddisk of computer af, lees dan vooral verder. Is het vernietigen van een harde schijf echt nodig of is het teveel van het goede?

Een harde schijf professioneel laten vernietigen

Ook als een harde schijf defect is, kan deze nog steeds gevoelige (bedrijfs-)informatie bevatten. Zomaar weggooien is dus zeker geen goed idee. Er zijn verschillende bedrijven die ervoor kunnen zorgen dat de harde schijf onleesbaar wordt gemaakt, voordat deze bij het afval gaat. Een bedrijf dat zich hierin specialiseert is it-recycling.nl.

De datadragers die je aandraagt worden geregistreerd en daarna fysiek onleesbaar gemaakt. Door de registratie weet je zeker dat er niet per ongeluk toch een harde schijf of ander opslagmedia verloren raakt, want het proces wordt van begin tot einde op papier gezet. Een harde schijf die zich nog in een pc of laptop bevindt, wordt professioneel vernietigd voor 6,99 euro, een losse harde schijf kost 2,99 euro.

Wat kan je zelf doen?

Als je geen professionele hulp in wilt schakelen, kan je ook zelf de nodige voorzorgsmaatregelen treffen. Enkel het formatteren van de harde schijf is in ieder geval niet voldoende. Op die manier wordt de ruimte waarop de data staat namelijk alleen maar aangemerkt als 'vrij en overschrijfbaar'; de daadwerkelijke informatie staat nog gewoon op de harde schijf en is vrij gemakkelijk terug te halen.

Om er zeker van te zijn dat de informatie weg is, dien je de hele harde schijf weer te vullen met willekeurige data. Een goed (en gratis programma) dat je hiervoor kunt gebruiken is Killdisk van het bedrijf Active@. Deze applicatie vult de volledige harde schijf met willekeurige bits, waarna de oorspronkelijke data niet meer terug te halen is. Mocht je vaker met dit bijltje moeten hakken, dan is het misschien verstandig om een licentie te kopen. Zo heb je meer mogelijkheden en wordt het proces gemakkelijker. Een licentie voor Windows schaf je voor zo'n 40 euro aan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020