Excite

Vijf manieren om te ontdekken of anderen inbreken op jouw computer

Een computer is een persoonlijk apparaat, net als een mobiele telefoon. Je wilt niet dat iedereen zomaar een blik werpt in jouw computer. Er staan bestanden die niet voor iedereen geschikt zijn, of je hebt geheimen waarvan je niet wil dat je huisgenoten er achter komen. Een computer zou een veilige plaats moeten zijn om dit soort zaken te bewaken. Nu kun je een wachtwoord instellen op je computer, maar de meeste mensen weten daar wel raad mee. Hoe kom je er achter dat mensen aan je computer hebben gezeten? Hier zijn vijf manieren om nieuwsgierigen te ontdekken!

1. Onlangs geopende documenten

Windows heeft in het startmenu een handige knop zitten, die onthult wat de laatst geopende items zijn. Soms staat deze functie uit, dus zorg er voor dat je in het configuratiescherm deze functie aan zet. Nu kun je altijd zien welke afbeeldingen, documenten en bestanden als laatste zijn geopend. Komen daar bestanden voor die je nooit zelf geopend hebt? Dan wordt het tijd om vragen te stellen!

2. Onlangs gewijzigde bestanden

Als je in Windows Verkenner documenten zoekt, kun je bij uitgebreid zoeken aanvinken dat je alleen onlangs gewijzigde bestanden wilt zoeken. Hierdoor krijg je een mooi overzicht van bestanden waar eventueel onlangs iemand anders nog in heeft lopen rotzooien.

3. Veel gebruikte programma's

In het startmenu worden de vijf meest geopende programma's getoond. Zitten daar programma's tussen die je zelf niet vaak gebruikt, zoals bijvoorbeeld een fotoviewer of een webbrowser die jij zelf nooit gebruikt? Trek dan je huisgenoot eens aan de mouw! Je kunt ook met behulp van 'uitvoeren' in het startmenu de EventViewer openen. Tik in: 'eventvwr.msc' en het programma opent. Je ziet dan een logboek waarmee je kunt zien wat de laatste keer is dat je computer aan ging en nog meer van zulke handige informatie!

4. Internetgeschiedenis controleren

Elke browser houdt een geschiedenis van bezochte sites bij, mits je dat niet hebt uitgeschakeld. Via de browsergeschiedenis kun je ontdekken of mensen onlangs een kijkje hebben genomen op jouw computer of misschien zelfs wel in je email! Hoewel veel mensen weten hoe je de browsergeschiedenis kunt verwijderen en er tegenwoordig ook manieren zijn om incognito te surfen via de browser, is dit niet de meest betrouwbare methode.

5. Tracking Software installeren

Een uiterste noodgreep is het installeren van tracking software. De software houdt een uitgebreid logboek bij van wat er is gebeurd op de computer. Sterker nog, met een programma als keylogger kun je zelfs alles achterhalen wat is ingetypt. Dan heeft jouw computer zeker geen geheime gebruikers meer!

Afbeelding: Flickr, Husky

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020