Excite

Wat is een VPN verbinding?

Heb je een computer met internetverbinding op je werk, maar werk je af en toe ook thuis? Maak dan, wanneer mogelijk, gebruik van een zogenaamde VPN verbinding en heb ook vanuit je eigen huis toegang tot al je zakelijke bestanden op kantoor. Hoe het werkt en hoe je een VPN verbinding gebruikt, lees je hier.

Wat is een vpn verbinding?

De afkorting VPN staat voor virtueel privaat netwerk, en is een simpele en vrij goedkope manier om een zogenaamd WAN (Wide Area Network) aan te maken. Dat betekent dat je een netwerk van computers creëert over afstand. VPN maakt daarbij gebruik van het internet als mediator.

De voordelen van een VPN netwerk

Computeren via een VPN netwerk kent vele voordelen. Ten eerste kun je bij je bestanden komen die je niet lokaal, oftewel op je eigen pc, heb opgeslagen. Ook is er geen 'fysiek' lokaal netwerk nodig (LAN) hiervoor. Je hebt alleen een internet verbinding en je inloggegevens nodig. Je kunt met een VPN verbinding dus prima vanuit huis werken zonder dat je eerst bestanden op een draagbaar opslagapparaat hoeft mee te nemen. Omdat je geen nieuwe versie van een bestand hoeft aan te maken, is synchronisatie ook geen issue meer.

Daarnaast kun je met behulp van een VPN verbinding doorgaans ook inloggen op het intranet van je werkgever. Je hebt dan niet alleen de mogelijkheid tot toegang tot je eigen bestanden, maar ook tot eventuele programma's en platforms die via het intranet beschikbaar zijn. Werken via een VPN verbinding is dan werkelijk alsof je op kantoor zit, maar dan vanuit je eigen fijne huis.

VPN beveiliging

Omdat een VPN verbinding een private aangelegenheid is, met alleen aan jou als werknemer vrijgegeven inloggegevens, is werken via VPN een veiliger alternatief voor 'vrij' beschikbare platforms op het internet. Een VPN verbinding werkt middels encryptie, waardoor het leven van hackers moeilijk wordt gemaakt. Bewaar je inloggegevens dus goed en houd ze geheim. Op die manier kun je met een gerust hart thuiswerken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020