Excite

We zijn bijna door onze IP-adressen heen!

Nog een maand of twee, drie en we zijn door al onze IP-adressen heen. Het gaat hier om de IPv4-adressen, die in 1981 gemaakt werden. Voor elke verbinding die met internet gemaakt wordt, wordt een IP-adres vastgesteld. Tegenwoordig worden er echter zoveel apparaten aan internet gekoppeld, dat we zo langzamerhand door de adressen heen zijn.

Gelukkig hoeft dit niet per se een ramp te zijn. Hoewel IPv4-adressen niet bij kunnen worden gemaakt, is er wel altijd een mogelijkheid om over te stappen op IPv6. Waar er ‘slechts’ vier miljard IPv4-combinaties mogelijk zijn, kan IPv6 wel 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 nummers leveren. Meer dan genoeg om voorlopig weer even vooruit te kunnen!

Een belangrijk probleem is echter dat IPv4 en IPv6 niet compatibel zijn. De apparaten die een oud adres hebben, kunnen dan geen verbinding maken met apparaten die een nieuw adres hebben. Volgens professor Erik Huizer hoeft dit echter niet heel erg te zijn, want volgens hem merken gewone computergebruikers hier niet zoveel van.

Inmiddels werkt men al heel hard aan de overstap naar IPv6. Dit wordt ook gedaan door externe partijen als XS4All, GeenStijl en Studenten Net Twente. Zij zijn deze week dan ook beloond met IPv6 awards. De aanmoedigingsprijs werd overhandigd aan Pieter-Tjerk de Boer, die erg actief is in Telematicawerken aan de Universiteit Twente en heeft bijvoorbeeld zijn collegemateriaal alleen via IPv6 toegankelijk gemaakt.

Afbeelding: skattertech.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020