Excite

Welke grafische kaart kies je?

Computerspelletjes zijn een ontzettend leuk tijdverdrijf. Je kunt jezelf helemaal verliezen in de digitale wereld. Tenminste, als die wereld er een beetje realistisch uitziet. Om dat voor elkaar te krijgen heb je een goede videokaart nodig. Maar welke grafische kaart moet je dan nemen?

Wat zijn de beste kaarten van het moment?

Als het gaat om videokaarten, dan zijn er eigenlijk maar twee fabrikanten om serieus rekening mee te houden: ATI met haar Radeon-kaarten of de Geforce-serie van NVIDIA. Beide grootmachten maken kaarten voor de echte gamer. Zo heb je bijvoorbeeld de Geforce 580GTX, die elk spel op de knieën brengt. ATI zet hier de Radeon 6990 tegenover. Overigens krijg je deze kaarten niet voor onder de 400 euro. Als je te veel geld hebt, kun je zelfs twee van dergelijke kaarten aanschaffen en ze aan elkaar koppelen. Bedenk hierbij wel dat je twee kaarten van de zelfde fabrikant dient aan te schaffen. Echt verschil in prestatie zul je pas merken als je je games speelt op extreme resoluties.

Waar voor je geld

Moet je wat meer op de centjes letten, dan doe je er verstandig aan om niet het allerbeste te willen kopen. Zelfs de duurste kaarten zijn over twee jaar achterhaald. Beter investeer je je geld in kaarten die een flink stuk goedkoper zijn, maar die wat betreft prestaties zeker niet tegenvallen. Kijk bijvoorbeeld naar een Radeon 6950 of een NVIDIA GeForce GTX 560 Ti, die voor heel wat minder geld de mooiste tafereeltjes op je scherm toveren. Zo houd je ook nog eens geld over om aan een upgrade te besteden, zodat je computer heel wat jaartjes mee kan. Overigens wil veel geheugen bij een videokaart niet veel zeggen. Het gaat vooral om de rekenkracht van de gebruikte chip. Dat betekent dat een kaart met 1GB aan RAM een stuk sneller kan zijn dan een met 3GB.

Welk merk grafische kaart moet ik nemen?

Het maakt voor de prestaties weinig uit welk merk je kiest. Een Radeon 6950 van Asus zal net zo snel zijn als eentje van Club3D. Toch wil dat niet zeggen dat je te allen tijden voor de goedkoopste kaart moet gaan. Fabrikanten die op de productie willen besparen, zullen concessies moeten doen. Dit kan ten koste gaan van de betrouwbaarheid van een grafische kaart. Kies daarom voor een betrouwbaar merk, bij voorkeur één die een uitgebreide garantieregeling heeft.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021