Excite

Wereldbibliotheek nu online

De Unesco publiceerde een paar dagen geleden de wereldbibliotheek op internet: een enorm archief van belangrijke historische documenten. De collectie bestaat uit een groot aantal oude afbeeldingen en kaarten, die je in hoge kwaliteit kan bestuderen. Je vindt er ook Chinese manuscripten, een stemopname van een 101-jarige ex-slaaf en een film van de gebroeders Lumière.

Alle documenten komen van nationale bibliotheken en grote archieven uit 32 landen. Er werd vier jaar aan gewerkt. De versie die je nu te zien krijgt, is nog niet in het Nederlands te bekijken maar wel in zeven andere talen waaronder het Engels. Op dit moment is het aanbod ingedeeld per continent als je binnengaat op WDL. Ook kan je op de tijdlijn aanduiden over welke periode je graag meer te weten komt. Ga je bijvoorbeeld naar Nederland, dan kan je onder ander een kaart van Holland uit 1791 vinden. Je kan met dit materiaal veel bijleren over de geschiedenis van Nederland. Eerst krijg je een beschrijving, links zie je een fragment van de afbeelding. Dat is een link naar de afbeelding in hoge resolutie. Druk je op die afbeelding, dan zoom je in. Het knopje terug zit goed verstopt bovenin naast het World Digital Library symbool.

Het project hoop een betere verstandhouding tussen culturen tot stand te brengen: door elkaar beter te begrijpen is het mogelijk gemakkelijker samen te leven. Voor de digitale databank was een investering van 46 miljoen euro nodig, die onder andere ook van privépartners komen als Google en Microsoft. Het gebruik van de site is gratis maar op de afbeeldingen rusten auteursrechten.

Link bij het artikel: WDL.org

Afbeelding: WDL

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020