Excite

Werk je nog met Windows XP? De gevaren van dit systeem na 1 april op een rij

Hoewel het einde van Windows XP al jaren geleden is aangekondigd, zijn er nog veel huishoudens en vooral gemeenten in Nederland die met het systeem werken. Per april zullen er echter geen beveiligingsupdates meer plaatsvinden. Wij zetten de gevaren van het werken met dit systeem na 1 april voor je op een rij.

Het fundament is niet meer van deze tijd

Het is niet zo dat Windows XP, dat in oktober 2001 werd uitgebracht, ineens onveilig wordt, want volgens deskundigen is het systeem nu al onveilig. Het is eerder zo, dat het fundament van Windows XP niet meer van deze tijd is. Het systeem is volgens Microsoft niet gebouwd op het huidige intensieve gebruik van de pc, want in 2001 waren er nog geen grote social media kanalen zoals Facebook en Twitter en ook beschikte men niet op elke plek en tijdstip over internet. Microsoft heeft daarom besloten om de lekken van het systeem niet langer te dichten. Dit zou onevenredig veel tijd en geld kosten.

Gevaren

Voor de gebruiker betekent dit, dat hun computers met Windows XP een makkelijk prooi zullen zijn voor virusaanvallen. Hier kan zonder de beveiligingsupdates niet veel tegen worden gedaan. Met die aanvallen kunnen er ook veel gegevens verloren gaan. Met name cruciaal straks voor instanties zoals gemeenten die veel gegevens van burgers bewaren. Een derde belangrijk gevaar is, dat het aansluiten van nieuwe apparaten voor problemen kan zorgen. Wanneer men nieuwe randapparatuur aanschaft, is de kans groot dat Windows XP deze niet ondersteunt.

Grote zorgen

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) maakt zich vooral grote zorgen over de beveiliging van gegevens door instanties zoals de gemeenten. Uit onderzoek is gebleken dat twee op de vijf gemeenten in Nederland hun computer systemen nog niet op orde hebben en er niet in zullen slagen om voor 1 april over te stappen naar een nieuwere versie van Windows.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021