Excite

WhatsApp minder populair onder jeugd

  • © Getty Images
WhatsApp blijft in Nederland voorlopig de grootste berichtendienst, maar lijkt wel behoorlijk aan populariteit te verliezen onder de jeugd. Dit maakte het blad Telecompaper afgelopen zondag bekend. Het blad baseert zich hiervoor op conclusies die getrokken werden uit het kwartaalrapport 'Dutch Apps Market'.

In maart gebruikte 88 procent van de Nederlanders met een smartphone de app waarmee gratis berichten kunnen worden verstuurd naar andere gebruikers. In april 2014 was dat nog 82 procent. Het aantal Whatsapp-gebruikers lijkt dus toe te nemen. Bij jongeren daalde de marktpenetratie - oftewel, het aantal jongeren dat gebruik maakt van de app - echter wel met 7 procentpunt, naar 88 procent. Zij blijken vooral over te stappen op Snapchat.

Snapchat is een app die vergelijkbaar is met Whatsapp, maar dan de mogelijkheid geeft om snel even een foto met bijpassende tekst - en eventueel bewerking - door te sturen. Een snapchat verdwijnt vervolgens weer vanzelf, in tegenstelling tot Whatsapp-berichtjes, die je wel kunt bewaren en zelf handmatig moet verwijderen.

Jongeren zijn bovendien steeds meer geïnteresseerd in muziekapps. Volgens het magazine Telecompaper heeft inmiddels 40 procent van de smartphonegebruikers een muziekapp op de telefoon staan. Het aantal tieners dat tenminste één muziekapp gebruikt - denk bijvoorbeeld aan Deezer, iTunes of Spotify - nam in het afgelopen jaar toe van 59 procent naar 67 procent.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021