Excite

Wikileaks is hot, maar wat is het eigenlijk?

De laatste maand is de website Wikileaks veel in het nieuws. Dat is veroorzaakt door de opzienbarende documenten over het handelen van de Amerikaanse militairen in Irak. Via de website werden vele geheime documenten openbaar gemaakt. Dat ging als een schok over de wereld. Deze week nog werd bekend dat de oprichter van Wikileaks een aanklacht jegens verkrachting in Zweden kon tegemoet zien. Na ophef op het internet dat de CIA hier achter zou zitten, werd de aanklacht snel ingetrokken. Het gaf Wikileaks alleen maar meer aandacht.

Maar wat is Wikileaks eigenlijk? Het is een website waar documenten op geplaatst worden, die instanties of overheden liever geheim houden. Zoals in het geval van de meer dan 90.000 pagina's over het Amerikaanse handelen in Irak. Een soort online klokkenluider, als het ware. Gevoelige informatie is er ten overvloede te vinden. En dat vinden veel organisaties en regeringen niet altijd even leuk. Toch is dat juist het doel van de site: de wereld zo transparant mogelijk houden en van zoveel mogelijk informatie voorzien. Geheim of niet.

Het is dan ook niet zo vreemd dat Wikileaks regelmatig aangeklaagd wordt. Zo wist een Zwitserse bank te voorkomen dat informatie over buitenlandse activiteiten online gezet werd. Later werd deze uitspraak echter teruggedraaid. Inmiddels weten journalisten en informanten de weg naar de site goed te vinden. Zo kwam er begin 2010 een filmpje online van een Amerikaanse helikopter die twaalf mensen doodde in Irak. Inclusief twee journalisten van Reuters. Kortom, de site heeft een hoop vijanden. Maar net zoveel vrienden. En voorziet in een belangrijke functie, wereldwijd.

Klik hier om naar Wikileaks te gaan

Afbeelding: Wikileaks

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020