Excite

Wikipedia is jarig!

Als je vroeger iets moest weten, dan pakte je er een stoffige encyclopedie bij. Of erger nog, je vroeg het een expert. Tegenwoordig hebben we daar Wikipedia voor, de Internetencyclopedie die door iedereen aangepast mag worden. Dit wondertje der moderne techniek viert vandaag haar tiende verjaardag. Gefeliciteerd Wikipedia!

Op 15 januari 2001 was Wikipedia.org voor het eerst bereikbaar. De site vloeide voort uit Nupedia, een encyclopedie waar lemma’s van experts gratis te gebruiken waren. Oprichters Jimmy Wales en Larry Sanger vonden het echter een goed idee om de site aanpasbaar te maken door iedereen, waardoor Wikipedia ontstond.

Momenteel is Wikipedia één van de best bezochte sites op het Internet. Het wordt door iedereen gebruikt, al wordt er wel regelmatig voor gewaarschuwd dat je de gevonden informatie met een klein korreltje zout moet nemen. Wikipedia is gestoeld op principes zoals gelijkheid, openheid van informatie en anticommercie. Er is geen enkele advertentie op de site te vinden. Wel wordt er regelmatig gevraagd om donaties.

Wikipedia wordt vaak gebruikt voor grappen. Zo worden mensen regelmatig doodverklaard in lemma’s, terwijl ze nog springlevend zijn. Ook komt het voor dat mensen hun eigen lemma aanpassen, om zodoende een beter beeld van zichzelf te scheppen.

Afbeelding: Wikipedia

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019