Excite

Woordenwolken voor creatieve geesten

Als illustratie of als visuele weergeving van wat de allerbelangrijkste woorden in je tekst zijn, de populaire WoordenWolken zijn niet alleen mooi, ze zijn ook nuttig. Tegenwoordig worden ze vaker gebruikt om weer te geven waar een speech nu eigenlijk de nadruk op legt of om aan te geven hoe je je brieven het best organiseert. Zoals je ziet, worden vaak herhaalde woorden in een groter lettertype gezet en worden centrale woorden ook in het midden van je woordenwolk gezet.

Daarvoor is een website met de naam wordle beschikbaar, die gratis dit soort woordenwolken of "word clouds" aanmaakt. Met deze site kan je niet enkel de woordenwolken aanmaken, maar ze ook wijzigen door kleuren, layout en lettertype te kiezen. Daarna kan je je woordenwolk ook meteen opslaan of uitprinten.

Neem ook zeker een kijkje in de galerij waar een groot aantal recente woordenwolken te bezichtigen valt.

Ben je wel te vinden voor visuele voorstellingen van gedachtengangen, dan kan je ook eens Text 2 Mindmap proberen. Een mindmap heeft de bedoeling je gedachtengangen te ordenen. Je begint met een sleutelwoord, daarrond komen de woorden die je te binnen schieten. Die kan je op hun beurt weer uitwerken tot je een vrij compleet overzicht krijgt van alles dat met een bepaald idee te maken heeft. De bovenstaande website is om tekst te ordenen als een mindmap, begin je zelf liever een eigen mindmap, probeer dan zeker Mind Meister, waarmee je ook met anderen kan samenwerken. Deze website wordt na een gratis proefperiode wel betalend, dus als dit werkt voor je, kan je daarna ook eventueel verder met het gratis Mind42 of Freemind, dat als los programma werkt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020