Excite

Zicht krijgen op stroring in je WiFi-signaal

Het is zo vervelend als een WiFi-signaal wegvalt. Ben je net bezig met een uitgebreid onderzoek op internet naar het paringsgedrag van de kaketoe voor je scriptie biologie, valt het signaal weg. Of je zit net een concert van je favoriete band online te kijken, moet je halverwege op zoek gaan naar een beter WiFi-signaal. De zanger stottert namelijk wel heel erg. Om een goed beeld te krijgen van de diverse WiFi-signalen die in jouw buurt rondhangen, kun je programma's gebruiken. Deze programma's analyseren de omgeving, kijken welke WiFi-signalen er zijn en ook wanneer deze signalen verstoord worden. Interessant, als dat bijvoorbeeld elke keer gebeurt als de magnetron aan gaat of je gebeld wordt.

Een handige tool om WiFi in beeld te brengen, is inSIDDer. Deze gratis applicatie, die je even moet installeren, analyseert alle WiFi-signalen die in de lucht hangen, inclusief hun sterkte. Misschien niet zo interessant voor thuis, waar je een vaste router hebt. Maar wel heel boeiend om te weten wanneer je op reis bent. Met het programma zie je namelijk meteen welke open WiFi-kanalen je het beste kunt gebruiken. Dat kanaal ga je dan gebruiken om gratis verbinding met het internet te maken, uiteraard. Ideaal, zo weet je zeker dat je overal waar je gaat, gratis internet tevoorschijn kunt toveren. Ideaal!

Een ander handig programmaatje is WiFi Stumbler. Met behulp van WiFi Stumbler scan je ook de omgeving af van je computer. Dat doet de applicatie met behulp van de antenne van je WiFi-netwerkkaart. Op diverse manieren, zoals methode van encryptie, radiotype en frequentie, zijn de WiFi-signalen in kaart te brengen. Handig, ook als bijvoorbeeld je router op een ander kanaal beter ontvangst zou hebben. Een prima manier om jouw internetverbinding, thuis en op kantoor, te optimaliseren. En dat werkt uiteindelijk toch wel het meest prettig!

Afbeelding: WiFi Stumbler

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020