Excite

Zoekmachine Baidu aangeklaagd vanwege censuur

De Chinese Google, Baidu, is in de Verenigde Staten aangeklaagd. De zoekmachine zou meewerken aan censuur en meldt bijvoorbeeld geen resultaten van acties voor de democratie. Chinese zoekers kunnen via Baidu geen informatie vinden over de betoging op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989.

Omdat die resultaten ook niet te vinden zijn als de zoektermen worden ingevoerd in de Verenigde Staten, vindt een groep New Yorkse democratie-activisten dat het bedrijf de Amerikaanse grondwet schendt. Zij stellen dat het een privaat bedrijf is, dat als een soort rechterhand van China werkt om ‘politieke vrijheid te onderdrukken’. Daarom eisen ze – de groep bestaat uit acht mensen – maar liefst 16 miljoen dollar aan schadevergoeding. Het bedrijf hoeft het beleid niet aan te passen, dat verzoek zou volgens de advocaat van het stel zinloos zijn.

Eerder dit jaar werd al bekend dat de Verenigde Staten Baidu op een zwarte lijst gezet hadden. Het bleek namelijk ook een platform te zijn voor illegale downloads en de verkoop van nepartikelen. Amerikaanse bedrijven hoopte dat dit het begin zou zijn van stevige actie tegen Baidu. De site is niet zo makkelijk aan te pakken, omdat het de allergrootste site van China is en hij in de top 10 staat van de best bezochte sites ter wereld.

Afbeelding: Flickr account phy2525254

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021