Excite

Zweedse filesharer komt er goedkoop vanaf

Het onbetaald downloaden van muziek is in Nederland niet illegaal. Die muziek vervolgens aanbieden is wel illegaal, daar kan je dus voor worden vervolgd. Vooral met torrents loop je dus het gevaar gepakt te worden, omdat je dan zelf ook upload. Een Zweedse man werd veroordeeld tot een boete van zo’n vijf euro per liedje. Heel goedkoop als je het vergelijkt me de boetes die eerder in Amerika zijn gegeven.

De verdachte was in 2010 gesnapt door de IFPI, een organisatie die in opdracht van de muziekindustrie aanbieders van muzieknummers op probeert te sporen. Een Zweedse rechter vond dat de man inderdaad schuldig was aan het aanbieden van 44 nummers, en veroordeelde hem tot het betalen van een boete van €220.

Eerder werden er in Amerika heel wat pittigere boetes uitgedeeld. Jammie Thomas-Rasset mocht zijn spaarvarkentje kapot slaan omdat hij 24 nummers had geüpload. Een Amerikaanse rechter vond dat hij de platenindustrie nog €38.000 schuldig was.

Ook Joel Tenenbaum mocht zijn potje voor onvoorziene kosten aanspreken. Hij mocht €47.000 overmaken aan de muziekindustrie omdat hij 31 liedjes had aangeboden.

Oprichter van de Zweedse Piraten Partij Rick Falkvinge kon wel leven met de boetes. “Zweedse rechters gebruiken hun verstand bij het beoordelen van zaken waar het gaat om niet-commerciële inbreuk op copyright.”

Toch is het aan te raden om goed op te passen met wat je down- en upload. Uiteindelijk kan je wel eens veel goedkoper uit zijn door de muziek netjes te kopen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker xmacex

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020